Предпазната дига край Дунав, между русенските села Бръшлен и Сандрово, се

...
Предпазната дига край Дунав, между русенските села Бръшлен и Сандрово, се
Коментари Харесай

20-километрова дига край Дунав се руши и има опасност от наводнения

Предпазната дига край Дунав, между русенските села Бръшлен и Сандрово, се разрушава и при високи води има огромна заплаха от наводняване, споделя в собствен репортаж Българска национална телевизия.

Една от аргументите за неприятното положение на дългия 20 км насип са тежкотоварните коли на дърводобивни компании, които минават през него. В региона на село Ряхово две компании се занимават с изсичане на гори и постоянно тежките им камиони минават през дигата, макар възбраната. 

Георги Атанасов, кмет на Ряхово изяснява: " Ние бием паника всяка година, защото компаниите, които добиват дърва унищожават дигата ".

Комисията от представители на разнообразни институции, която ревизира дигата през днешния ден, ще желае законови промени, с цел да се управлява маршрутът на камионите.

" Държавно горско стопанство би трябвало да има пълномощията да реализира този надзор, който го няма сега ", заяви областният шеф на Русе Галин Григоров. 

Друг огромен проблем са пробойните в дигата, които са изкопани от язовци и лисици. Кметът на Рахово споделя, че при високи води на Дунав, в случай че не се откри къде са тези дупки, още веднъж може да стане наводняване, каквито Ряхово е претърпяло вече не едно и две.

За да се запълнят отворите по насипа обаче, би трябвало първо да се отстрани високата растителност по нея. Но от  " Напоителни системи " са почистили едвам 2 от 20-те километра по продължение на дигата, тъй като нямат пари. За да се реши казусът, комисията ще изиска в допълнение финансиране от страната.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР